معرفی خواف
1397/02/13 تعداد بازدید: 8769
print
معرفی خواف

 

شهرستان خواف

یکی از شهرستان‌ های تاریخی و دیدنی استان خراسان رضوی شهرستان خواف است. این شهرستان در مرزهای شرقی کشورمان است و با همسایه ی شرقی ما افغانستان مرز مشترک دارد. خواف در فاصله ۲۶۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر زیارتی مشهد قرار گرفته است و مرکز آن شهر خواف است، شهرهای دیگر آن سنگان، سلامی، قاسم‌آباد و نشتیفان هستند و شامل چهار بخش، مرکزی، جلگه زوزن، سنگان و سلامی است، جمعیت این شهرستان در حدود ۱۱۰ هزار تن است.

همسایگان خواف در جنوب شهرستان قائنات، در شمال شهرستان های رشتخوار، تربت حیدریه و تایباد، در شرق کشور افغانستان و در غرب شهرستان های گناباد و رشتخوار هستند. این شهرستان به خاطر داشتن معادن سنگ آهن سنگان پایتخت سنگ آهن خاورمیانه محسوب می شود. و نیز از لحاظ محیط زیست به خاطر رشد گونه ای از هوبره در منطقه سیرخون، خواف به پایتخت هوبره معروف است. مساحت شهرستان ۹۷۹۷ کیلومتر مربع است.

پیشینهٔ تاریخی شهرستان خواف

شهرستان تربت حیدریه و قسمتی از یک ناحیه در افغانستان در گذشته بخشی از  خواف بود. این شهرستان قبل از اسلام بخشی از قلمرو اشکانیان بود و چندین هزار سال قدمت دارد. به گفته محققان و تاریخ نگاران ایران در عهد باستان، شهرستان خواف در دوره  اشکانیان و ساسانیان از شهرهای آباد این سرزمین بوده و از توابع ابرشهر یا نیشابور بوده است که به حاکم آن کنارنگ می گفتند.
تاریخ نگاران معتقدند که خواف در گذشته قسمتی مشهور بوده که بزرگان علمی در آن رشد کردند و در این شهر علما و پادشاهان و وزراء زندگی کرده اند و همچنین در خواف روستاها و مزرعه های آباد زیادی بوده و معدن آهن وجود داشته است. شهرستان خواف در گذرگاه معروف جاده ابریشم قرار داشته است و ولایت خواف در سال ۱۲۴۹ هجری قمری از شهر هرات در افغانستان جدا شده و در محدوده جغرافیایی و تابعیت شهر مشهد در خراسان قرار گرفت.

هنر و صنایع دستی و محصولات خواف

شهرستان خواف دارای پیشینه ای غنی در تارخ و هنر و فرهنگ دارد و در عرصه موسیقی در کشورمان و در جهان دارای جایگاه ویژه ای است، استادان موسیقی خواف همه استادان و هنرمندان بی بدیلی در این عرصه هستند که باعث شده اند موسیقی مقامی به هنر ایران معروف شود. هنرهای سنتی و مشاغل این شهرستان هنر پرور هم جالب توجه است.

در خواف هنرهای دستی و سنتی رواج زیادی دارد، این مشاغل و هنرها شامل: ساخت و تولید سازهای سنتی، فرت بافی یا تون بافی، نمد مالی، نخ تابی، قالی بافی، آهنگری، خراطی، مسگری و نجاری است. این شهرستان که یکی از مناطق آباد گذشته بوده و احتمالا ابن ندیم اولین کسی است که در کتاب الفهرست خود این منطقه را به اسم روی معرفی کرده است و از آبادی ها و محصولات آن در کتابش گفته است، البته هنوز هم به مرکز شهر خواف روی یا رود می گویند.

دامپروری و کشاورزی فعالیت‌های اقتصادی اصلی این ناحیه است و محصولات کشاورزی مهم خواف شامل: گندم، پنبه، جو، چغندرقند و محصولات جالیزی است و محصولات دامی مثل پنیر، کره، کشک، دوغ، ماست و…از تولیدات این شهرستان است.

فاصله خواف تا چند شهرایران

  • فاصله تهران تا شهرستان خواف  ۱۰۱۸ کیلومتر است.
  • فاصله مشهد تا شهرستان خواف ۲۷۲ کیلومتر است.
  • فاصله تبریز تا شهرستان خواف ۱۶۴۵ کیلومتر است.
  • فاصله اصفهان تا شهرستان خواف ۱۰۶۱ کیلومتر است.
  • فاصله شیراز تا شهرستان خواف ۱۲۷۸ کیلومتر است.
  • فاصله بندرعباس تا شهرستان خواف ۱۳۰۴ کیلومتر است.
  • فاصله اهواز تا شهرستان خواف ۱۵۷۲ کیلومتر است.
  • فاصله زاهدان تا شهرستان خواف ۷۰۹ کیلومتر است.
© کلیه حقوق و محتوای این سایت متعلق به شهرداری خواف می باشد .استفاده از مطالب با ذکر منبع و لینک به سایت بلامانع است.
طراحی، پیاده سازی و پشتیبانی توسط اینتک